Βαθιά καθετή- Ψάρεμα απαιτητικό αλλά με φανατικούς οπαδούς

Η βαθιά καθετή πέρασε τα τελευταία χρόνια σαν μόδα από το νησί μας και ώθησε εκατοντάδες ψαράδες αν ασχοληθούν έστω και για λίγο μαζί της. Φυσικά λίγοι ήταν εκείνοι που έμειναν να ασχολούνται φανατικά με το συγκεκριμένο ψάρεμα καθώς είναι ψάρεμα απαιτητικό και όχι και τόσο εύκολο. Στα πρώτα χρόνια που πρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο ορισμένοι φίλοι είχαν τρομερές επιτυχίες. Το νέο διαδόθηκε γρήγορα και τότε άρχισε να λειτουργεί η Κυπριακή πλεονεξία, η Κυπριακή αχορταγία και η Κυπριακή καταστροφή. Όλοι έτρεχαν να αγοράσουν ηλεκτρικέ μηχανές για να πιάσουνε παγωνιέρες με μπαλάδες, καρχαρίες και ότι άλλο ήταν γραφτό να τσιμπήσει σε εκείνα τα βάθη. Σύντομα όμως όταν τα ψάρια λιγόστευαν και όταν το τμήμα αλιείας ήρθε και έβαλε και περιορισμούς σε κάποια είδη τότε οι περισσότεροι ψαράδες της βαθιάς βρήκαν άλλες χρήσεις για τις ηλεκτρικές μηχανές και άλλοι τις χρησιμοποιούν για συρτή ενώ κάποιοι άλλοι είτε τις έβαλαν στην αποθήκη είτε τις έδωσαν για πούλημα.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που αγάπησαν αυτό το είδος ψαρέματος και κόλλησαν με αυτό. Φρόντισαν να μελετήσουν καλά τα υλικά, τα δολώματα να καταγράψουν παρατηρήσεις και να έχουν συχνές επιτυχίες. Δύο από αυτούς τους φίλους ψαράδες είναι ο Κώστας Βήχας και ο Μάριος Νίκου από την Λεμεσό. Οι δύο αυτοί φίλοι φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα καλό δίδυμο όπου με την σωστή συνεργασία και συντροφιά ο ένας με τον άλλο εξορμούν κυρίως για ψάρεμα βαθιάς καθετής.

Εργαλεία

Έχουν μελετήσει και έχουν δοκιμάσει διάφορες μηχανές βαθιάς καθετής και τελικά πήραν από ένα μοντέλο διαφορετικό ο καθένας. Χρησιμοποιούν καλάμια 30-50 λίβρες με σπαστή βάση. Δοκίμασαν αρκετά νήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα καλό και ακριβό νήμα είναι πολύ πιο οικονομικό από ένα νήμα πολύ φθηνό που θα σε προδώσει στην πρώτη δυσκολία. Τα νήματα που χρησιμοποιούν είναι 80-100 λίβρες. Μετά το νήμα τα πάντα πρέπει να είναι προσεγμένα. Δυνατοί στριφτόφυροι και προσεγμένες μπαλαδοκαθετές με δεκαέξι ή είκοσι αγκίστρια νο 0/1-0/2. Το φώς ποου θα χρησιμοποιηθεί παίζει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχία αυτού του ψαρέματος. Γαλάζια και λευκά φώτα με κάποιο συνδυασμό από θόρυβο teaser έχει μεγαλύτερες επιτυχίες . Στο τέλος το βαρίδιο το οποίο κυμαίνετε από 1.750 μέχρι δύο κιλά.

vathia-katheti-1

Δολώματα

Σαν ποιο αποδοτικά δολώματα βρήκαν την φρέσκα σαρδέλα ή τον κολιό. Ο κολιός όμως χρειάζεται επεξεργασία από την προηγούμενη μέρα αφού πρέπει να κοπή και να αλατιστεί καλά για να σφίξει η σάρκα του και να μένει πάνω στο αγκίστρι. Η σαρδέλα όταν είναι φρέσκα μπορεί να κοπεί σε ροδέλες και να δολωθεί απευθείας. Έχουν παρατηρήσει ότι όταν χρησιμοποιούν συνδυασμό από σαρδέλα και κολιό έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες. Έχουν δοκιμάσει και αρκετά άλλα δολώματα όπως νωπά κρέατα, καλαμάρια, χταπόδια και διάφορα άλλα όμως όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία.

 

Τόπος

Ο τόπος αποτελεί το Α και το Ω και για αυτό το ψάρεμα. Βασιζόμενη στον χάρτη και τις ισοβαθίες προσπαθούσαν να βρουν σημεία με απότομες εναλλαγές του βάθους. Το μάτι το 1000 και το καλό βυθόμετρο θεωρούνται must για ένα τέτοιο ψάρεμα αν δεν θες να τα αφήσεις όλα στην τύχη. Φυσικά οι ισοβαθικοί χάρτες δεν δίνουν με ακρίβεια το σημείο για αυτό και χρειάζεσαι το καλό βυθόμετρο. Έχουν παρατηρήσει ότι οι γαλέοι πιάνονται σε ποιο βαθιά νερά κοντά στα 500-600 μέτρα. Οι μπαλάδες και οι κολαούζου από 350-550 μέτρα κοντά σε πέτρες. Οι σκοπρίνες από 300-400 μέτρα σε λασπώδες βυθούς.

Επιτυχίες

Έχουν καταφέρει να πιάσουν αρκετά ψάρια τα τελευταία χρόνια που ασχολούνται συστηματικά με αυτό το ψάρεμα. Μπαλάδες πάνω από ένα κιλό, μεγάλους κολαούζους, σκορπίνες μεγάλους μπακαλιάρους. Τους αρέσει να βλέπουν το τσίμπημα σε τέτοιο μεγάλο βάθος και να ζούνε εκείνη την αγωνιά για μερικά λεπτά που διαρκεί η ανέλκυση των ψαριών στην επιφάνεια. Από εκεί και πέρα μας λένε και οι ίδιοι χρειάζεται προσοχή και σωστός χειρισμός καθώς έχεις να κάνεις είτε με αρκετά ψάρια είτε με μεγάλα ψάρια είτε με επικίνδυνα ψάρια τα οποία μπορούν α σε τραυματίσουν. Η ομαδικότητα αποτελεί μεγάλο όπλο σε αυτό το ψάρεμα αλλά και χωρίς την καλή συντροφιά δεν περνάς καλά. Ας μην ξεχνάμε ότι το ψάρεμα αυτό γίνεται αρκετά μακριά από την ακτή και σίγουρα ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί εκεί έξω. Έτσι είναι καλό αν έχεις κάποιο μαζί σου.

vatheia-katheti-2

Εποχές

Καλύτερες αποχές για αυτό το ψάρεμα είναι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Είναι διάστημα που εάν είναι καλή η θάλασσα ο καιρός σου επιτρέπει πολύωρα ψαρέματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι κάπως χρονοβόρο. Για να κατεβάσεις αλλά και να ανεβάσεις το δόλωμα σου σε τέτοιο βάθος θέλει χρόνο. Το ίδιο και για να βρεις τον κατάλληλο τόπο. Σε αυτό το ψάρεμα σημαντικό παράγοντα παίζει και ο κυματισμός . όταν υπάρχει έντονος και ψηλός κυματισμός το ψάρεμα με αυτή την μέθοδο είναι σχεδόν αδύνατο. Δεν μπορείς ούτε το τσίμπημα να διακρίνεις.

vatheia-kathti-3

Τόσο ο Κώστας όσο και ο Μάριος νιώθουν ότι αυτό το ψάρεμα τους γεμίζει και τους προσφέρει όλα αυτά τα αγαθά που προσφέρει το ψάρεμα στον κάθε ερασιτέχνη ψαρά. Ηρεμία, χαλάρωση και έντονα συναισθήματα όταν πιάσουν κάποιο ψάρι. Αυτοσκοπός δεν είναι η κάρπωση αλλά να περνάνε καλά και οι δύο φίλοι με αυτό τον τρόπο περνάνε πολύ καλά.