Ασφάλειες σκαφών Pantaenius – Εφ΄όλης της ύλης

Ο κ. Χρήστος Κοντοβασίλης συνεργάτης της Pantaenius, στην Ελλάδα, μας μιλά για την εταιρεία:

Λίγα λόγια για την εταιρία

H Pantaenius είναι μία εταιρία με ειδίκευση στον χώρο των Ασφαλίσεων Σκαφών Αναψυχής και Θαλαμηγών, τόσο Ιδιωτικής όσο και Επαγγελματικής Χρήσης. Ήταν η πρώτη εταιρία που εντόπισε ένα κενό στις καλύψεις οι οποίες μέχρι το 1970 περίπου εντάσσονταν κάτω από την γενική ομπρέλα του shipping, παρόλο που οι ανάγκες σε πολλά επίπεδα ήταν και είναι εντελώς διαφορετικές. Έτσι συνέταξε τους δικούς τις όρους βασισμένους βέβαια στο γενικό πλαίσιο του shipping, κομμένους και ραμμένους όμως στις ανάγκες του yachtsman, προσέφερε ένα ταχύτατο και αξιόπιστο service στους πελάτες της και όλα αυτά σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα και κατάφερε έως σήμερα να είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην Ευρωπαϊκή Αγορά με περίπου 65.000 σκάφη κάτω από την ομπρέλα της.

Ποια σκάφη είναι το target group της Εταιρίας?

Η Εταιρία περισσότερο επικεντρώνεται σε σκάφη 7μέτρων και άνω, ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων, ιδιωτικών και επαγγελματικών και φτάνει σε ότι μέγεθος και αξία μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εταιρία στο Μονακό έχει έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους εργασιών ετησίως.

Πόσο απαραίτητη είναι η ασφάλιση των σκαφών?

Δυστυχώς είναι ένα αναγκαίο κακό. Το Πυρ, Γυνή και Θάλασσα δεν βγήκε τυχαία και σίγουρα και τα τρία είναι συνυφασμένα και με το σκάφος… Βλέποντας καθημερινά περιστατικά που σημειώνονται νομίζω ότι είναι υπεραπαραίτητη η ασφάλιση του σκάφους μας.

Αστική ευθύνη ή μικτή ασφάλιση?

Η αστική ευθύνη είναι και η μόνη υποχρεωτική κάλυψη που πρέπει να έχουμε, οπότε το δίλλημα δεν τίθεται. Στην ερώτηση όμως αν αξίζει να έχουμε μικτή ασφάλιση εγώ θα σου απαντήσω σαφέστατα ναι, τουλάχιστον στα σκάφη από μία αξία 20.000? και άνω.

Έχοντας μικτή κάλυψη (Αστική και ιδίων ζημιών), είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε να διασφαλίσουμε το κεφάλαιο μας σε περίπτωση που γίνει κάτι άσχημο και δυστυχώς στην Θάλασσα οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Από εκεί και πέρα αφορά την περιουσία του καθενός και είναι επιλογή του αν θέλει ή δεν θέλει να την ασφαλίσει. Τα 20.000? για μένα μπορεί να είναι όλες μου οι οικονομίες που τις επένδυσα στο hobby μου ενώ για κάποιον άλλο, ένα ασήμαντο ποσό. Είναι καθαρά προσωπική απόφαση.

Υπάρχουν μικρά γράμματα στα συμβόλαια?

Σίγουρα είναι μια πραγματικότητα αυτή, όμως μήπως πολλοί από εμάς δεν δείχνουμε το απαραίτητο ενδιαφέρον εκ των προτέρων;
Όταν ασφαλίζεις το σκάφος σου είναι το ίδιο σημαντικό με την αγορά του. Δεν είναι δυνατόν να αφιερώνεις τουλάχιστον 6 μήνες αναζήτησης για την αγορά του και όταν είναι η ώρα της ασφάλισης να το τελειώνεις σε 3? με μόνο γνώμονα την τιμή με την ατάκα”υποχρεωτικό είναι έτσι και αλλιώς” ή “όλοι ίδιοι είναι”. Μετά δεν φταίνε πάντα τα μικρά γράμματα μόνον. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η μεικτή ασφάλεια καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των κινδύνων. Δεν καλύπτει τα πάντα και οι εξαιρέσεις υπάρχουν σε όλα τα συμβόλαια.
Καλό θα είναι λοιπόν να φτιάχνουμε μια ιεράρχηση των καλύψεων που μας ενδιαφέρουν βάσει της εμπειρίας μας, του τύπου του σκάφους και την χρήση που του κάνουμε και να αναζητούμε το πιο κοντινό πακέτο στης ανάγκες μας. Σίγουρα και ο Σύμβουλος ασφάλισης μας, οφείλει να αφιερώσει όσο χρόνο απαιτηθεί, να μας μιλήσει με ειλικρίνεια και να μας ενημερώσει άσχετα εάν θα κλείσει την δουλεία ή όχι.

Σε τι διαφέρουν τα συμβόλαια της Pantaenius από τον ανταγωνισμό?

Η Pantaenius όπως ήδη σου ανέφερα ασφαλίζει του πελάτες της με δικούς της όρους οι οποίοι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι, βελτιωμένοι και καθαρά στοχευμένοι στις ανάγκες κάθε ιδιοκτήτη σκάφους. Τα συμβόλαια κατ΄αρχήν στηρίζονται στον όρο Fixed Agreed Value, που σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο πληρώνεται σε περίπτωση ολικής Απώλειας.Δεν μπορεί εκ των υστέρων να γίνει “παζάρι”.Eπίσης δεν δίνονται σκάφη για αντικατάσταση. Παράλληλα, οι αποζημιώσεις στα ανταλλακτικά γίνονται πάντα με βάσει την τρέχουσα αξία του τιμολογίου (new for old) και δεν υπεισέρχεται η παλαιότητα. Όσον αφορά σε επί μέρους ενδιαφέροντες όρους μπορώ να σου πω πολλά παραδείγματα όπως ότι δεν υπάρχει ο όρος της αναγνωρισμένης μαρίνας, δεν υπάρχει εξαίρεση στην προπέλα και στον άξονα για χτύπημα σε βράχο ή άλλα πλέοντα αντικείμενα. Οι όροι υποστηρίζονται από ένα πολύ ισχυρό pull Αντασφαλιστών, οι οποίοι και εγγυώνται την συνέχεια και την συνέπεια που απαιτείται.

Σε τι διαφέρει η πολιτική αποζημιώσεων της Pantaenius από τον ανταγωνισμό?

Στην Pantaenius από την αρχή της διαδικασίας δήλωσης ζημιών μπορεί κανείς να δει την διαφορά . Καταρχήν λειτουργεί Hot Line 24 / 7 και δίνει την δυνατότητα στον ασφαλισμένο να έχει μία άμεση υποστήριξη την ώρα που θα την χρειαστεί. Οι ζημιές δυστυχώς δεν συμβαίνουν μέσα στις εργάσιμες ώρες και ημέρες μόνον. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Pantaenius φημίζεται για την ταχύτητα της και το υψηλού επιπέδου service που προσφέρει. Για παράδειγμα είναι συχνό το φαινόμενο να πληρώνει απ? ευθείας το Ναυπηγείο ή τον επισκευαστή εφόσον το θελήσει ο ασφαλισμένος.
Είναι γνωστό ότι συνήθως η Εταιρία αποζημιώνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πληρωμές γίνονται άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες χρονοβόρες διαδικασίες. Εδώ όμως θα ήθελα να τονίσω ότι και σε αυτήν την φάση πρέπει να είμαστε και εμείς σαν πελάτες σχολαστικοί και να βοηθούμε στην όλη διαδικασία που σκοπό έχει την άμεση προώθηση των υποθέσεων μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Κοντοβασίλη για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες του.

Pantaenius
Χρήστος Κοντοβασίλης

Αυξεντίου 3
17455 Άλιμος,
Τηλ: +30 210 9881046
Φαξ: +30 210 9845598
Κινητό: +30 6977 466417
E-mail: [email protected]