Απόρριψη Συριακών χημικών στην Μεσόγειο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση που δημοσίευσε αρχικά το BBC στην ιστοσελίδα του αλλά και άλλα δίκτυα ενημέρωσης, βάσει των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι ένα μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων.

syria

Η Φυσιολατρική Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», κατανοώντας ότι:

1. Η επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

2. Ο κίνδυνος πρόκλησης εκτεταμένης ή μη οικολογικής καταστροφής στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εξουδετέρωσης (υδρόλυσης) των Συριακών χημικών όπλων στην καρδιά της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά

3. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα της υδρόλυσης σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος και φοβούνται την μακροχρόνια μόλυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα
Ζητούμε από την Κυβέρνηση και ειδικά από τα υπουργεία Εξωτερικών , Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία και να αποτρέψουν την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στα διεθνή νερά της Μεσογείου, με τους πιθανολογούμενους κινδύνους και τις επιπτώσεις για το τοπικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει μια γενικότερη αποσιωποίηση και αποστασιοποίηση σχετικά με την απόρριψη του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην θάλασσα της Μεσογείου με την μέθοδο της υδρόλυσης. Η ανησυχία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση από κανένα πολιτικό κόμμα ούτε έχει διευκρινιστεί η επιβάρυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος από την ενέργεια αυτή.