Έλεγχος του σκάφους πριν τον απόπλου

elegxos-skafous

  1. Ελέγξτε το σκάφος σας περιμετρικά. Περπατήστε γύρω από το σκάφος σας δίνοντας μεγάλη προσοχή σε πιθανές φθορές και ξεκολλήματα στο πίσω μέρος των αεροθαλάμων. Τυχόν ασυνήθιστες ρωγμές, αραχνιάσματα και άλλες ζημιές στα πολυεστερικά μέρη ειδικά στον καθρέπτη και εσωτερικά στα πλευρικά μέρη της γάστρας, πρέπει να επιδιορθωθούν πριν πλεύσει ξανά το σκάφος.
  2. Αφαιρέστε τα καλύμματα των κινητήρων. Ελέγξετε περιμετρικά τον κινητήρα και προσέξτε οτιδήποτε δεν φαίνεται να είναι στη θέση του ή να είναι αποσυνδεδεμένο. Ελέγξτε τον κορμό και το πόδι της μηχανής και ψάξτε για σημάδια διαρροής. Γυρίστε την προπέλα με το χέρι και βεβαιωθείτε ότι κατά  την περιστροφή δεν ακούγεται κάποιος ασυνήθιστος θόρυβος
  3. Ελέγξτε τον δείκτη στάθμης λαδιού. Μήπως μυρίζει σαν καμένο; Μήπως δεν έχει την σωστή υφή; Μήπως είναι μαύρο; Μήπως έχει άσπρες κηλίδες; Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να έχετε στο νου σας πριν κάνετε το πρώτο σας καλοκαιρινό ταξίδι.
  4. Ελέγξτε την παροχή ρεύματος του σκάφους. Είναι επαρκές; Λειτουργεί το trim του κύριου κινητήρα;
  5. Συνδέστε την μηχανή με την παροχή νερού με τα σωστά ακουστικά και  βάλτε μπροστά. Ελέγξτε ότι ο κινητήρας λειτουργεί σωστά ψάξτε για σημάδια διαρροής.
  6. Προσέξτε τα όργανα του κινητήρα και βεβαιωθείτε ότι δεν ανάβει κάποια προειδοποιητική λυχνία και δεν ακούγεται ο βομβητής.  Δείτε το βολτόμετρο και σιγουρευτείτε ότι η μπαταρίες σας φορτίζουν σωστά. Μετά από μεγάλη περίοδο ακινησίας είναι πολύ καλό να φορτίσετε πλήρως  τις μπαταρίες του σκάφους ακόμα και αν δείχνουν ότι έχουν επαρκές ρεύμα για την μηχανή και τα όργανα του σκάφους.
  7. Κοιτάξτε την καλωδίωση. Υπάρχουν οξειδώσεις στις άκρες των καλωδίων; Είναι οι ακροδέκτες στεγανοί; Αν ναι, πολύ καλά. Αν υπάρχουν καλώδια με μονωτική ταινία ή που πλέκονται μεταξύ τους, θα δημιουργηθεί πρόβλημα αργά ή γρήγορα. Ελέγξτε για διάβρωση γύρω από τον κινητήρα ή κάτω από το ταμπλό.
  8. Ελέγξτε τα καύσιμα. Η βενζίνη εμπεριέχει 10% αιθανόλη και πολύ  πιθανό να έχει μαζέψει υγρασία. Το νερό στον κινητήρα μπορεί να γίνει μεγάλος μπελάς. Η παλιά βενζίνη είναι ακατάλληλη και πιθανόν επικίνδυνη ειδικά για τους σύγχρονους κινητήρες. Αν έχετε αρκετά καύσιμα από το προηγούμενο καλοκαίρι προσθέστε κάποιο βελτιωτικό καυσίμου στην κατάλληλη αναλογία.  Αν έχετε λίγα καύσιμα γεμίστε τη δεξαμενή με καινούργια βενζίνη.
  9. Ανοίξτε τις πόρτες και τις καμπίνες. Εάν μυρίσετε αέριο, βενζίνη ή νερό, τότε πρέπει να πάτε το σκάφος για επισκευή.
  10. Κοιτάξτε την ταπετσαρία. Επιθεωρήστε το κάτω μέρος των μαξιλαριών για πράσινα φύκια στις ραφές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα «τροπικό δάσος» από μικροοργανισμούς μέσα στον αφρό των μαξιλαριών.
  11. Μήπως σας λείπει κάτι; Είτε μια βίδα είτε ένα παξιμάδι; Ελέγξτε για τυχόν τρύπες που μπορεί να δείχνουν πως κάτι λείπει. Μπορεί να λείπει και κάτι διακοσμητικό στο σκάφος όπως μια ταινία ή μια ταμπέλα. Βεβαιωθείτε πως δεν σας λείπει τίποτα χρήσιμο.
  12. Ελέγξτε τις τέντες του σκάφους. Τα  κουμπιά πρέπει αν είναι καθαρά, χωρίς οξειδώσεις για να κουμπώνουν. Προσέξτε τυχών τρύπες ή άλλες φθορές που κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μπορεί να  επιδεινωθούν.
  13. Ελέγξτε τα σωσίβια και τα σωστικά του σκάφους. Είναι σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση και να λειτουργούν.
  14. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των βεγγαλικών και του καπνογόνου σας και προβείτε σε αντικατάσταση όσων χρειάζονται.

 

Κίμων Καρύδης
Open Sea

Μίνωος 3, Αλυκές Αναβύσσου
– 50o χλμ λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου Τ.Κ. 19013
Τηλ. +30 22910-78139
Φαξ. +30 22910-78139
Κιν. 6984242494 / 6984242474
E-mail. [email protected]