Έκθεση Χαρτών Ιονίου Πελάγους

Έκθεση Χαρτών Ιονίου Πελάγους

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά στο ΜIET της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει 5 εκθέσεις με παλαιούς χάρτες, που προκάλεσαν μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και τις οποίες επισκέφτηκαν, με ειδικές ξεναγήσεις, σπουδαστές των Ανωτάτων Σχολών και μαθητές. Κατά το διάστημα αυτό, έγιναν και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τη χαρτογραφία.




-Ferdinando Bertelli, Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Στις 5 Δεκεμβρίου 2007, εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, στις 8 μ.μ., η νέα έκθεση παλαιών χαρτών με θέμα Ιόνιο πέλαγος από τη συλλογή του Αρχείου, με τίτλο:

ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Χαρτογραφία και ιστορία 15ος-18ος αιώνας

Η έκθεση οργανώνεται σε στενή συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολης της Πρέβεζας, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, τον συλλέκτη και μελετητή παλαιών χαρτών Αντώνη Ι. Τάντουλο καθώς και άλλους ιδιώτες συλλέκτες. Όλοι οι προαναφερθέντες φορείς και ιδιώτες μετέχουν στην έκθεση με ιδιαίτερα αξιόλογα και σπάνια εκθέματα.




-Gerard van Keulen, Συλλογή ΜΙΕΤ.

Με την έκθεση των παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, σε επιμέλεια Βίκτωρος Μελά και με επιστημονική σύμβουλο Λεονόρα Ναβάρη, το ΜΙΕΤ επιδιώκει -όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις της Κρήτης και της Πελοποννήσου- να αναδείξει τους χάρτες της εποχής εκείνης ως σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία της περιοχής που απεικονίζουν, συμπληρώνοντας τις άλλες ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αλλά ακόμα και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι που τους εκπόνησαν.

Ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση θα παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό χαρτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σχετικό με τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, κατά την οποία ο χριστιανικός στόλος καταναυμάχησε τον οθωμανικό. Αποσπάσματα της ιστορίας της ναυμαχίας του Ανδρέα Κορνάρου, αδελφού του Βιτσέντζου και πολεμιστή της χριστιανικής παράταξης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της έκθεσης.




-Pierre van der Aa, Κερκυρα 1749, Συλλογή ΜΙΕΤ.

Στον κατάλογο αυτό εκτός από τα κείμενα της Λεονόρας Ναβάρη που εισάγουν τις ενότητες και σχολιάζουν τα εκθέματα της έκθεσης περιλαμβάνονται οι εξής αξιόλογες μελέτες:

1. Ν. Ε. Καραπιδάκης: «Τα Επτάνησα από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Μια επισκόπηση»
2. Δ. Αρβανιτάκης: «Η βενετική κυριαρχία στο Ιόνιο. Σχόλιο για τη βίωση και την πρόσληψη του παρελθόντος.»
3. Στ. Κακλαμάνης: «Ο Ανδρέας Κορνάρος και η ναυμαχία της Ναυπάκτου»
4. Ανδρέας Κορνάρος: «Η ναυμαχία της Ναυπάκτου» (απόσπασμα από την ανέκδοτη Ιστορία της Κρήτης σε μετάφραση Στ. Κακλαμάνη και Ειρήνης Παπαδάκη)
5. Α. Κραντονέλλη: Η δράση των πειρατών στο Ιόνιο πέλαγος (15ος – 18ος αιώνας)





-Vincenzo de Luccio. Ο κόλπος της Βενετίας.

Διάρκεια της έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2007 – 4 Μαΐου 2008
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη -Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη & Πέμπτη 6-8 μ.μ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 210 3234 267, 210 5221 420 (9 π.μ. – 3 μ.μ.) 210 5223 101(ώρες λειτουργίας έκθεσης)